Hrana i piće

Savršeni domaći burgeri kojima niko ne može da odoli

Nema mnogo stvari koje mogu da pariraju savršenom zalogaju sočnog, domaćeg burgera. Bilo da se okupljate sa prijateljima na roštilju u dvorištu ili želite da iznenadite porodicu ukusnim obrokom, domaći burgeri su univerzalni favorit.

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine (ili mešavina junetine i svinjetine)
  • 1 crni ili crveni luk
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 4 burger zemičke
  • 4 kriške sira po izboru (čedar, gauda ili drugi sir po želji)
  • Salata (zelena salata, paradajz, crveni luk, kiseli krastavci)
  • Majonez, kečap, senf (po želji)
domaći burgeri

Tajne pripreme savršenog burgera

Prvi korak ka savršenom burgeru je izbor kvalitetnog mesa. Iako možete koristiti različite vrste mesa, mlevena junetina je idealan izbor zbog svog bogatog ukusa i sočnosti. Tajna je u tome da meso ne bude previše „mršavo“; malo masnoće je neophodno kako bi burgeri ostali sočni tokom pečenja.

Nakon što ste odabrali meso, vreme je za pripremu smese. U velikoj posudi pomešajte meso sa sitno seckanim crnim ili crvenim lukom. Prezle će pomoći da burgeri zadrže formu, kao i jaje zato ih dodajte u smesu kako bi ostala kompaktna. U smesu za pljeskavice dodajte i kašiku senfa kako bi meso bilo još ukusnije.

Formiranje pljeskavica je sledeći važan korak. Kada rukama oblikujete meso u pljeskavice, potrudite se da budu malo veće od zemički koje planirate da koristite, jer će se tokom pečenja malo smanjiti. Takođe, nemojte previše sabijati meso; ostavite ga lagano oblikovano kako bi ostalo sočno.

Saveti za pečenje burgera

Pečenje je trenutak kada svi napori dolaze do izražaja. Roštilj je idealan za burger, ali tiganj može biti odlična zamena. Tiganj ili roštilj treba dobro zagrejati pre nego što stavite pljeskavice. Pecite ih 4-5 minuta sa svake strane, ili dok ne procenite da su dovoljno pečene. Pri kraju pečenja, stavite krišku sira na svaku pljeskavicu i pokrijte tiganj ili zatvorite roštilj kako bi se sir lepo otopio.

Dok se pljeskavice peku, možete se pozabaviti zemičkama. Prepolovite ih i blago prepecite na tiganju ili roštilju. Ovo će im dati laganu hrskavost koja savršeno kontrastira sa sočnošću mesa.

Složite savršen burger

Sada dolazi najzabavniji deo – slaganje burgera. Na donju polovinu zemičke stavite sočnu pljeskavicu sa otopljenim sirom. Dodajte sveže povrće poput kriške paradajza, crvenog luka, kiselog krastavca i zelene salate. Po želji, možete dodati majonez, kečap ili senf kako biste obogatili ukus.

domaći burgeri

Posluženje i uživanje

Poslužite burgere odmah, dok su još topli, uz omiljeni prilog kao što su pomfrit ili pečeni krompirići. Ovaj recept za domaće burgere će vas sigurno oduševiti, a vaši gosti će se dugo sećati ovog ukusnog obroka. Prijatno!

Domaći burgeri se odlično slažu uz ledeni čaj od breskve, isprobajte!

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

domaći burgeri domaći burgeri domaći burgeri domaći burgeri

Povezani članci

Back to top button