Hrana i piće
Salata sa kruškom, jabukom i brokolijem – recept
Salata sa kruškom, jabukom i brokolijem je odličan recept za sve koji uživaju u letu, laganim obrocima, ali i roštiljanju, jer je ova salata odlična u toj kombinaciji. Iako na prvi pogled ovaj spoj verovatno nikada ne biste zamislili ukus je odličan, a salata nutritivno bogata.
Salata sa kruškom, jabukom i brokolijem – recept
Sastojci:
- 1 srednja glavica brokolija, isečena na cvetiće
- 1 velika kruška
- 1 velika jabuka
- 1/2 šolje indijskih oraha
- 1/4 šolje sušenih brusnica
- 100g feta sira
Za preliv: - malo maslinovog ulja
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašika meda
- So i biber po ukusu
Priprema: - Pripremu ukusne i osvežavajuće salate započnite tako što ćete cvetiće brokolija kratko blanširati. Stavite ih u ključalu vodu na 2-3 minuta, dok ne postanu svetlo zeleni i blago mekani, a zatim ih odmah prebacite u posudu sa hladnom vodom da zaustavite kuvanje. Ocedite ih i ostavite sa strane. U međuvremenu, u suvom tiganju na srednjoj temperaturi, pržite indijske orahe 3-5 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i mirisni, pa ih ostavite da se ohlade.
- U velikoj posudi za salatu, pomešajte blanširani brokoli sa kriškama kruške i jabuke, indijskim orasima i, po želji, sušenim brusnicama. Feta sir će salati dati poseban ukus zato ga možete posuti odozgo. Za preliv, u maloj činiji ili teglici pomešajte maslinovo ulje, jabukovo sirće, med i so i biber po ukusu. Dobro izmešajte ili promućkajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Prelijte pripremljeni preliv preko salate i pažljivo izmešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno obložili.
Pripremite ovu salatu otprilike 2 sata ranije i ostavite je da odstoji u frižideru kako bi se „marinirala“. Nakon toga će biti spremna za jelo, rashlađena i preukusna!
Ukoliko ste u potrazi za još nekom osvežavajućom letnjom salatom, ne propustite da probate salatu sa lubenicom.
Salata sa kruškom, jabukom i brokolijem