Hrana i piće

Napravite humus kod kuće

Humus je jedan od najomiljenijih i najzdravijih namaza širom sveta, poznat po bogatom ukusu i nutritivnim prednostima. Ovaj klasični mediteranski namaz, napravljen od osnovnih sastojaka predstavlja idealnu kombinaciju ukusa. Napraviti humus kod kuće je iznenađujuće jednostavno, a pravljenje sopstvene verzije omogućava vam kontrolu nad kvalitetom i sastojcima, kao i mogućnost da prilagodite ukus prema vašim željama. Evo kako da napravite ukusan humus kod kuće:

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (oko 400g)
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 1-2 čena belog luka, sitno iseckana (opciono)
  • 2 kašike maslinovog ulja (plus dodatno za posluživanje)
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • So po ukusu
  • 2-3 kašike vode (opciono, za prilagođavanje teksture)
  • Začini po želji: sveži peršun, mlevena paprika, susam, ili čili u prahu

Uputstvo za pripremu:

Ako koristite konzervirane leblebije, isperite ih pod tekućom vodom i dobro ocedite. Ako koristite suve leblebije, prethodno ih potopite u vodi preko noći, a zatim ih kuvajte u slanoj vodi dok ne postanu mekane. Ocedite ih i ohladite pre upotrebe.

U blenderu ili procesoru za hranu, kombinujte leblebije, tahini, limunov sok, beli luk (opciono), maslinovo ulje, kumin i so. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa pregusta, možete dodati malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju.

Prebacite humus u posudu za posluživanje. Napravite male udubljenja na površini humusa i prelijte ga maslinovim uljem. Dodajte začine po želji kao što su sveži peršun, mlevena paprika, crni susam ili čili u prahu.

Poslužite humus sa svežim povrćem kao što su šargarepa, celer, krastavac ili paradajz, ili sa tostiranim hlebom, pita hlebom ili pita čipsom. Humus možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5-7 dana.

Povezani članci

Back to top button