Tart sa jagodama koji će vas oduševiti
Recept ne mora nužno biti sa jagodama. Tart je veoma prilagodljiva poslastica i možete ga napraviti sa različitim voćem. Umesto jagoda, možete koristiti maline, borovnice, breskve , šumsko voće ili eksperimentisati sa raznim kombinacijama.
Tart sa jagodama predstavlja savršenu kombinaciju sočnih jagoda i hrskave kore, idealan za tople dane ili posebne prilike kada želite da obradujete svoje čulo ukusa. Dodatak džina u punjenju donosi neobičnu notu, verujemo da će vam se dopasti. Da biste napravili tart sa jagodama potrebni su vam sledeći
Sastojci za tart sa jagodama:
Za koru:
- 200gr brašna
- 100gr maslaca
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- ekstrakt vanile
- 3 žumanceta
Za punjenje:
- 500g svežih jagoda, opranih i iseckanih na polovine
- 50ml džina
- 3 kašike šećera
- sok od pola limuna
- 2 kašike gustina
Uputstvo za pripremu
Prva stvar koju radite je priprema korice. Pratite sledeće instrukcije. U velikoj posudi pomešajte maslac, šećer, so i ekstrakt vanile. Zatim dodajte žumanca i mešajte dok se ne sjedine. Nakon toga dodajte brašno i umesite ga u smesu dok ne postane mrvičasta.
Oblikujte testo u disk, uvijte ga providnom folijom i stavite u frižider na barem 30 minuta.
Da biste pripremili punjenje potrebno je da stavite jagode u posudu i prelijete ih džinom. Ostavite ih da se mariniraju 15-20 minuta. U manjoj posudi pomešajte gustin sa sokom od limuna dok ne postane glatko. Dodajte šećer i dobro promešajte.
Kada testo dovoljno odstoji u frižideru zagrejte rernu na 180°C. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na pobrasnjenoj površini na debljinu od oko 0.5 cm.
Prebacite testo u kalup za tart, obložen papirom za pečenje, i pritisnite ga na dno i ivice kalupa. Izbušite viljuškom nekoliko rupica po dnu.
Na testo rasporedite marinirane jagode, a zatim pospite smesu od gustina i šećera preko njih. Pecite tart u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa i punjenje ne postane gusto i blago karamelizovano.
Kada je tart gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre posluživanja. Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile.
Ukoliko vam se dopada ova poslastica, onda će i Crumble od jabuka biti idealna poslastica za vas.
Tart sa jagodama Tart sa jagodama