Musaka sa patlidžanom – da podseti na leto i spremi za jesen
Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije
Musaka je jelo koje se kod nas vrlo često sprema, ali musaka sa patlidžanom je odličan izbor u sezoni ovog povrća. Takođe, puno je bolja opcija od kombinacije krompir-meso u musakama koje obično pravimo, zbog niske kalorijske vrednosti patlidžana. Prilično brzo i lako se sprema, a potrebno je samo nekoliko namirnica.
Musaka sa patlidžanom – potrebni sastojci
Za pripremu ovog jela biće vam potrebno sledeće:
- plavi patlidžan
- ljubičasti luk
- mleveno juneće meso
- sok od paradajza
- jaje
- so i origano
Priprema
Musaka sa patlidžanom se priprema tako što najpre patlidžan ogulite i isečete na listove. Posolite ga i ostavite sa strane. Ljubičasti luk iseckati, malo izdinstati na vodi, dodati mleveno meso, dinstati zajedno oko 5 minuta pa skloniti sa šporeta i dodati so i origano.
Patlidžan ocediti i malo proprati pa opet ocediti.
Na podmašćen pleh poslagati patlidžan, posuti meso i luk preko, pa opet poređati patlidžan. Izmešati jaje i paradajz sok, dodati još malo origana i zaliti musaku.
Zagrejte rernu na 200C i pecite oko pola sata. Ovakvu musaku, idealno je poslužiti uz zelenu salatu.
Količine su individualne u zavisnosti od potreba. Meso može biti i svinjsko, a luk i običan crni.
Musaka sa patlidžanom je idealna kombinacija, jer patlidžan ima nisku kakorijsku vrednost, u značajnoj meri sadrži gvoždje, magnezijum i kalijum kao i izvor B vitamina. U kombinaciji sa mesom neće otežati proces varenja, već naprotiv, podstaći će ga. Visok sadržaj vode i vlakana, a nizak procenat šećera i masti ga čine idealnim za kombinovanje.
Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.
U sezoni kuvanog paradajza proverite i da li je bolji sok ili svež paradajz.