Hrana i piće
Limun kolač – osvežavajuća poslastica za svaku priliku
Ako volite kolače koji su lagani, osvežavajući i imaju bogat citrusni ukus, onda je ovaj limun kolač pravi izbor za vas. Savršen je za svaku priliku – bilo da želite nešto slatko za doručak, popodnevnu kafu ili kao desert posle večere. Kombinacija sočnog testa i osvežavajuće glazure čini ovaj kolač neodoljivim. Pored toga, priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena. Evo kako da ga napravite:
Sastojci za limun kolač:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 100 ml ulja
- 100 ml jogurta
- Sok i rendana korica 2 limuna
Za glazuru:
- 100 g šećera u prahu
- Sok 1 limuna
Priprema:
Priprema smese:
- U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
- Dodajte ulje, jogurt, sok i rendanu koricu limuna. Dobro promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim postepeno dodajte suve sastojke u smesu od jaja, neprestano mešajući dok ne dobijete homogenu smesu.
Pečenje:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Kalup za pečenje (oko 24 cm prečnika) obložite papirom za pečenje ili premažite maslacem i pospite brašnom.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i ravnomerno je rasporedite.
- Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili ubodite čačkalicu u sredinu i ako izađe čista kolač je pečen.
Priprema glazure:
- Dok se kolač peče, pripremite glazuru. Pomešajte šećer u prahu sa sokom od limuna dok ne dobijete glatku smesu.
- Kada se kolač ispeče, ostavite ga da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje.
- Prelijte ohlađeni kolač glazurom od limuna i ostavite da se glazura stvrdne.
Serviranje:
- Isecite kolač na kriške i poslužite. Po želji, možete ga dodatno ukrasiti rendanom koricom limuna ili tankim kriškama limuna, a možete dodati i kuglu sladoleda.
Uživajte u osvežavajućem letnjem kolaču!
Iskoristite leto da napravite i američku pitu sa breskvama.
limun kolač limun kolač limun kolač